Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ötletek kicsi konyhába

2008.08.01

 

                                              A kiskonyha is lehet ideális!


Sokszor érezzük tehernek a főzést, mert kicsi a konyhánk. Úgy érezzük, nem férünk el benne. Néhány aprósággal azonban kényelmesebbé, praktukussá tehetünk egy aprócska főzőhelyiséget is.
 
 

Fárasztó a főzés?

A mai nők a minden komforttal felszerelt konyhájukban sokkal fárasztóbbnak tartják a főzést, mint elődeik, akiknek még a kútról kellett vizet hordani, főzés előtt tüzet kellett rakni. Egy kellemes konyhában azonban még a főzés is örömöt okozhat. Ha konyhánk túl kicsi, talán egy ajtó levételével, vagy pedig egy tálalóablakkal használhatóbbá lehet tenni. Esetleg a nappali, vagy egy nagyobb előszoba konyha felöli részét lehet étkezőnek használni. Így egy szépen megterített asztalhoz ülhet a család.


A modern beépített berendezések ne csak a divatot és az esztétikumot szolgálják

Legyenek praktikusak, és segítsék az ott végzendő munkát. A szekrények polcmagasságát akkor használjuk ki jól, ha az edények fölött nincs túl nagy "légüres" tér. Ha mégis magas a polcok közötti rész, akkor beszerelhetünk egy félszélességű polcot, amin kisebb tárgyak könnyedén elférnek. A régi, túl nagy méretű, már nem használt edényeket ne őrizgessük. Legyen erőnk ezeket kiselejtezni. Csak olyan edényeket tartsunk a konyhában, amelyeket rendszeresen használunk is. Praktikusak a tűzálló edények és a teflonbevonatú serpenyők, ám ne halmozzunk fel belőlük egy egész sorozatot, csak a szükséges méretűeket. Az, hogy milyen felszerelésre van szükségünk a konyhában, attól függ, hogy miket főzünk, milyen ételekre van igénye a családnak.


A konyhaszekrényben vagy a polcokon úgy helyezzük el a konyhafelszerelési eszközöket, hogy minden kéznél legyen

A gyakrabban használt edények, eszközök elől, jól elérhető helyen legyenek. A ritkábban használtak lehetnek hátrébb, vagy az alős és felső polcokon. A szekrényekben és a fiókokban ne zsúfoljunk össze mindent, mert ha szükségünk van valamire, előbb ki kell pakolni az egészet.  Kis konyhában különösen fontos minden talpalattnyi hely gondos kihasználása. A konyhaszekrény ajtajának belső oldalára szereltessünk egy kb. 0,5 cm-re elálló lécet, ami mögé bedughatjuk a késeket, így több hely marad a fiókban.

A konyhagépeket lehetőleg olyan helyen (tehát alacsony, jól elérhető polcon vagy kisszekrényben) tároljuk, ahonnal bármikor azonnal elővehetjük. Ha a kiskonyha elég magas, akkor az ajtó fölé is szerelhetünk egy kisszekrényt, vagy polcot. Itt tárolhatjuk a ritkábban használt edényeket, eszközöket.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.