Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


húsvétról

2009.04.23

   Itt a húsvét, eljött végre, A szép lányok örömére. Mert a lányok szép virágok, Illatos víz illik rájok. Kit húsvétkor nem locsolnak, Hervadt virág lesz már holnap. Ne fuss el hát, szép virágom, Locsolásért csók jár, három!

 

 

 

  

 

Kép   

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
    Húsvét
 
A Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban. A történet szerint két nappal előtte, pénteken, feszítették keresztre őt a római katonák, azzal gyanusították, hogy forradalmat indíthatott volna a tanitásaival és hogy ő akart lenni a király. Ezért csúfságból tövis koronát tettek a fejére, kezét, lábát odaszegezték a kereszthez és a feje fölé odatűztek egy papirt, amin ez állt: I.N.R.I. - Iesus Nazarensis, Rex Iudeae. Magyarul: Názáreti Jézus, Judea királya. Szegény, meg is halt néhány órán belül, a családja eltemette, zsidó szokás szerint egy barlangot ásva a domboldalba az Olajfák Hegyén és egy nagy, nehéz kővel takarták be a sírt. Lévén, hogy másnap szombat volt és olyankor a tizparancsolat szerint pihenni kell, a családja és a tanitványai csak vasárnap mentek ki megint a sírhoz. De mit találtak ott...!? Üres volt a gödör! Egy angyal állt mellette és azt mondta a gyászolóknak: "Nincs már itt, mert feltámadt!"
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Gondolom észrevetted már, hogy a dátum évről évre változik. Akkor valyon hogyan tudják, mikor kell ünnepelni? Pedig ezt te magad is kiszámolhatod úgy, hogy megfigyeled mikor van az első telihold március 21 után és akkor az utánna következő első vasárnap lesz a Húsvét. Azért tudják, hogy akkor volt, mert a biblia szerint az ekkor ünnepelt zsidó Peszach első napján tartóztatták le Jézust. Az úgynevezett Utolsó Vacsora alkalmával (ismered-e a híres festményt?) Jézus és a tanitványai a Peszach előestéjén szokásos Széder estet ünnepelték meg, megtörve az élesztő nélkül sütött kenyeret (maceszt) és megitták az előírt több pohár bort. Nagyon sok nyelven ma is úgy hívják a húsvétot, hogy Paszcha(görög, orosz), Pascua(spanyol), Páscoa(portugál), Pasqua(olasz), Paque(francia), Pĺsk(svéd), Pĺske(norvég), Paste(román).
 
 
 
Több európai nyelven a teuton (norsze) Őstra istennő ünnepének a neve ragadt a húsvétra: Oster(német), Easter(angol). Az istennőt szimbolizálta a tojás és a nyuszi, ez utóbbit Németországban kezdték el újra húsvéti szimbólumként használni az 1800-as években és onnan terjedt el ma már a világon mindenhol.
 
De a világ minden táján ünnepelnek valamilyen tavaszi ünnepet a nem keresztények is. Mióta a világ világ, az emberek örvendeztek és megünnepelték a tavaszt, a természet felújulását. A leguniverzálisabb szimbólum a tojás, mivel az a termékenységet, új életet juttatja eszünkbe. Gyakori ötlet a tojások színezése, a "piros", vagy "hímes" tojás, már az ősi Babilonban is csinálták. Később az egyiptomi templomokat is kidíszitették velük tavasszal. Ma a legmesteribben díszitett tojásokat az ukránok készítik.
 
A liliom is ősi pogány szimbólum, a termékenység jele, szintúgy a gyertyák, amik az ilyenkor rakott nagy tüzekre emlékeztetnek.
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
   Kép Kép
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha feldobom fehér,
Ha leesik sárga.
Nem dobom fel, nem esik le
Készül a vásárba.
Kihímezem előbb
Szivárvány festékkel,
Virágszirmot pingálok rá,
Tavaszi ég kékkel.
Jácintot, ibolyát,
Csibét, piros szívet,
Annak adom, aki érte
a legtöbbet fizet.
Nyúlanyó már kérte
fényes rézkrajcárért,
Csakhogy pénzért
nem eladó, sem bolyhos barkáért.
Locsolkodók jönnek
húsvét másodnapján,
Szagosvizet hintenek rám,
Nekik oda adnám.

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

Lőrinc Pál: Három füles

 


Három kis nyúl ül a réten.
Mesebeli faluszélen.
Előttük egy halom tojás,
Húsvét táján ez így szokás.
Festék is van jócskán, bőven,
Fut az ecset tekergően.
Tojáson a színes csíkok
Olyan, mint a fürge gyíkok.
Nyúlapó is megjön közbe,
Leül köztük ott a földre.
Nagy bajuszát simogatja,
Tojásokat válogatja.
Szebb az egyik, mint a másik,
Nincsen köztük mely hibázik.
Ügyes ez a három füles,

 


Nem lesz a tál sehol üres.
Jut is bőven minden házba,
Locsolóknak tarisznyába.
Kinek nem jut fusson ide,
Nyúlapó tesz a zsebibe.     Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

   Végh György: Kleofás, a didergő kis tojás

 

 

Volt egyszer egy kis tojás,
Úgy hívták, hogy Kleofás.
Bimm-bamm, dáridom.

 

Megvette egy nyuszika,

 

Nyuszi lány volt: Zsuzsika
Bimm-bamm, dáridom.

 

Megkérdezte Zsuzsika:
"Kell-e neked szép ruha?"
Bimm-bamm, dáridom.

 

"Persze - mondta a tojás -,
Fázik ám a Kleofás!"
Bimm-bamm, dáridom.

 

 

 

 

Befestette Zsuzsika,   Kép
A húsvéti nyuszika:
Bimm-bamm, dáridom.

 

Nem fázik már a tojás:
A zöld bundás Kleofás!
Bimm-bamm, dáridom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kép  

 

 

 

                          Húsvéti aprósütemény


Hozzávalók:


3 db tojásfehérje


20 dkg porcukor


30 dkg örölt mandula


1 evőkanál örölt fahéj


3-4 szem örölt szegfüszeg


1 kiskanál kakaó


apró színes cukorkák

Elkészítés:


A tojásfehérjéből kemény habot verünk. A mandulát, a kakaót, a fűszereket, meg a cukrot hozzákeverjük.


Lisztezett deszkán fél cm vastagra nyújtjuk. Tojásformára vágjuk (formával). Lisztezett sütőlemezre tesszük.

Előmelegített sütőbe 170° sütjük, ha túl forró a sütő a mandula megkeseredik!

Tanácsok:


Amikor kihült megkenjük lekvárral és összeragasztjuk őket kettesével. Az apró színes cukorkákkal díszíthetjük.

 

 

 

 

 

 Húsvéti jégkrém

Hozzávalók:


1 liter habtejszín,


5 dkg étcsokoládé,


15 dkg porcukor,


10 dkg pirított mandulaforgács,


5 tasak vaníliás cukor,


3 tojássárgája

Elkészítés:


A lehűtött tejszínt kemény habbá verjük, majd kanalanként adagolva hozzákeverjük a tojássárgájával habosra kevert porcukrot. A mandulaforgácsot teflon serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük, és a masszába forgatjuk, végül belekeverjük a vaníliás cukrot. Fagylaltkehelybe, tetszés szerint választott formába kevés csokoládét reszelünk, kevés krémet kanalazunk rá, és így folytatjuk az adagolást, amíg a hozzávalók el nem fogynak. Ha elkészültünk az adagolással, a kelyheket mélyhűtőbe tesszük, és 4 órán keresztül állni hagyjuk, hogy a jégkrém megdermedjen. Közvetlenül a vendégek kínálásakor vesszük ki a hűtőszekrényből, a jégkrém tetejét kevés forró csokoládéval meglocsoljuk, és mentalevéllel díszítjük.

 

 

 

 

 

Kép

 

 

 

 

 

 

 

A húsvéti tojás eredete:

 

A hosszan tartó böjti időszak alatt falgyülemlett tojásokat leggyakrabban pirosra festették. Újabban úgy véljük, hogy a piros Krisztus vérét jelképezi. Egy Körmendről származó monda szerint egy asszony a kosarában tojást vitt, letérdelt a kereszten függő Jézus elé, akinek a vére a tojásokra hullott és megfestette azokat. A száj hagyomány szerint ezért festjük a tojásokat pirosra.

 

Egy másik monda szerint az első piros tojásokat Mária készítette, hogy a gyermek Jézust szórakoztassa.

 

A rómaiak idején a császárok születését piros tojás adta hírül. A piros szín használata azonban még régebbi korokra nyúlik vissza. Az emberiség történelmének hajnalán a piros színnek védő erőt tulajdonítottak, amely megoltalmaz az ártó szellemektől. Valószínű, hogy e régi hiedelemre rakódtak rá a későbbi korok kulturális örökségei.

 

 

 

 

 

.Kép Kép

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Húsvéti aprósütemények

 

Kókuszos bárány
300 g liszt, 200 porcukor, 150 g kókuszreszelék, 200 g margarin, 1 tojás, bárány alakú kiszúróforma, egy csipet só. A díszítéshez: 150 g fehér bevonócsokoládé, 30 g bevonó étcsokoládé, 50 g kókuszreszelék
A 150 g kókuszreszeléket őröljük finomra, majd a liszttel, a porcukorral, a margarinnal, a tojással és egy csipet sóval gyúrjuk össze. Lefedve, 1 órára tegyük hűtőszekrénybe. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vékonyra, és szaggasunk belőle 20 bárányt. Ugyanúgy süssük, mint az előző receptben a csibéket. A bevonóanyagokat külön-külön, a felhasználási útmutatónak megfelelően olvasszuk fel. Ha a bárány kihűlt, vonjuk be a csokoládéval és szórjuk meg a kókuszreszelékkel.
Ötlet: A bevonócsokoládé a kakaóvajat kis golyócskákká tömörítve tartalmazza. A bevonat felülete nem lesz szürke, ha az olvasztás során gondosan járunk el. Ha egy kevés kókuszvajat is adunk a bevonócsokoládéhoz, még csillogóbb lesz. Olvasztáskor a csokoládé 2/3-át víz felett olvasszuk fel, majd melegítsük 38°C-osra. A tálat vegyük le a vízfürdőről és keverjük bele a maradék hideg csokoládét. Óvatosan keverjük össze, majd még egyszer melegítsük fel 33°C-osra. A folyékony csokoládét azonnal öntsük a már kihűlt tésztára. Ha a csokoládé az olvasztás során grízes lesz, bevonóként már ne használjuk.

 

Kép

 

Marcipános tojás (20 darab)
A tésztához: 200 g liszt, 200 g mogyoró (őrölt), 100 g margarin, 75 g cukor, 3 tojás, 1/2 üveg keserűmandula-aroma, 1 kk. sütőpor, 1 csipet só, margarin a sütéshez. A töltelékhez és a bevonathoz:
300 g marcipánmassza, 100 g fehér bevonócsokoládé, 100 g bevonó tejcsokoládé, 100 g bevonó étcsokoládé, 1 csomag világos cukormáz.
Készítsük el a tésztát: a margarint keverjük össze a cukorral, a keserűmandula-aromával és egy csipet sóval. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, majd keverjük bele az átszitált, sütőporral elkevert lisztet is. Végül szórjuk bele a mogyorót. A sütőt 180°C-ra melegítsük elő.
A marcipánmasszából formáljunk 20 kicsi golyót, a tésztából pedig lisztes kézzel 20 tojást. A tojások közepébe nyomjunk egy-egy marcipángolyót, és igazítsuk formára a tojásokat. A tojásokat egy kanállal tegyük a forró margarinba, és adagonként, állandóan forgatva kb. 5 perc alatt süssük ki. A tojásokról konyhai törlőpapíron vagy kenyérszeleten itassuk le a felesleges zsiradékot. A különböző bevonócsokoládéval vagy a cukormázzal vonjuk be vagy díszítsük a tojásokat.

 

Kép

 

Narancsos csibe
275 g liszt, 125 g margarin, 75 g cukor, 2 tojássárgája, 1 késhegynyi sütőpor, 2 kk. reszelt narancshéj, 1 ek. narancslé, 1 csipet só. A díszítéshez: 175 g porcukor, 2 kk. kakaó, 1 tojás fehérje, csibe alakú kiszúróforma, sárga és piros ételszínezék.
A margarint a tojássárgájával és a cukorral keverjük habosra, majd ízesítsük a narancshéjjal, a narancslével és egy csipet sóval. Adjuk hozzá az átszitált és sütőporral elkevert lisztet, és gyúrjunk belőle sima tésztát. A tésztából kézzel formáljunk egy nagy golyót, amelyet fóliába tekerve 1 órára tegyünk a hűtőszekrénybe. Lisztezett deszkán nyújtsuk kb. 3 mm vékonyra, és szagassunk belőle 20 csibét. A csibéket tegyük egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre és előmelegített sütőben, 200°C-on, kb. 10-12 perc alatt süssük meg. Közben keverjük össze a porcukrot a tojásfehérjével, vegyünk el 1 evőkanálnyit a masszából, és színezzük a piros ételszínezékkel. Egy kanálnyit a kakaóporral színezzük, a maradékot pedig osszuk két részre, az egyiket fessük sárgára. A kihűlt tésztát a fotón látható módon díszítsük ki a színes cukormázakkal. Ötletek: A citrom- és narancshéjmaradványokat ecsettel könnyedén eltávolíthatjuk a reszelőből. Ha vékony csíkokat akarunk készíteni, használjunk speciális reszelőt. A citrusfélék héját azonban zöldséghámozóval is levághatjuk, és a vékony csíkokat éles késsel feldarabolhatjuk. A nagyobb mennyiségű reszelt citrushéj zárható üvegben jól eltartható. Ha tetejére alkoholt vagy cukrot teszünk, akár egy évig is felhasználható.

 

 

 

Kép Kép Kép

 

Kép Kép