Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


hogyan tegyük izgalmassá gyermekeinknek a várakozást

2008.11.21

Karácsonyvárás gyerekekkel

Kép


A gyerekek számára az ősz beköszöntével lassan telnek a napok karácsonyig. Izgatottan várják az ünnepet, a készülődést, az ajándékokat. A szülőket általában másfajta gondolatok és izgalmak foglalkoztatják karácsony közeledtével, ezért jól jöhet néhány tipp, amelyekkel a gyerekek számára a karácsonyváró időszak kellemesen és gyorsan eltelik..

Mit lehet tenni, hogy a gyerekeket közelítsük a karácsony időszakához, a karácsonyi ünnepekhez anélkül, hogy ez a szülők számára az év végi amúgy is hajrás időszakban túlzottan fárasztó, a gyerekek számára pedig unalmas legyen. Íme néhány a megszokottól eltérő tipp és ötlet. Ezek a tippek alapvetően jelentéktelen anyagi ráfordítást igényelnek (spórolni itt is lehet!), viszont igénylik a szülők lelkes felkészülését és élénk fantáziáját, továbbá a gyerekek érdeklődését és befogadó készségét, és alapvetően a karácsonyi fogalomkör, hangulat megalapozására szolgálnak. Nem utolsó sorban pedig nagyszülők, nagyobb testvérek, rokonok is bevonhatók a játékos programokba :
Kitalálos játék: ehhez annyi a teendő, hogy a szülő a karácsony témakörébe tartozó fogalmakat találos kérdés módjára körülírja, a gyerekek pedig kitalálják. Értelemszerűen a gyerekek fejlettségének és korának megfelelő nehézségi fokú legyen a kitalálandó szó és annak körülírása is. A lehetséges fogalmak: ajándék, szánkózás, családi együttlét, angyal, hópehely, stb. Egy-egy találos kérdés kitalálása történhet akár menet közben is, úton az iskolába, óvodába. Kiváló alap a karácsonyi hangulat kialakításához.
Karácsonyi mesék: ehhez szükség van egy kis időre (kb. 30 perc), sok fantáziára, egy zárt helyiségre és esetleg minimális kellékekre. A gyerekek feküdjenek le kényelmesen a földre, adhatunk nekik takarót, párnát, szólhat halk zenére, éghet gyertya, karácsonyi illatok még hitelesebbé teszik a hangulatot. A szobában legyen meleg (és rend), a gyerekek akár be is csukhatják a szemüket. A szülő pedig mesél, kitalált, de történetében előzetesen végiggondolt mesét. Téma lehet: Szánkóverseny a Mikulással, Téli erdő, Kalandos utazás a hópelyhekkel (ennek során a gyerekek kezébe adhatunk vattacsomót), Csillaghullás (utána közösen felragaszthat szülő és gyerek dekorációként csillagokat a gyerekszoba falára), A karácsonyi piac titka (bekészíthetünk a meséhez egy tál karácsonyi aprósüteményt, gyerekpuncsot), Mézeskalács kastély hercegnője (a mese után vagy előtt készíthetünk közösen mézeskalács házikót). Karácsonyi illatot adhat gyertya, fűszerek, fenyőág, narancs. Ezekből akár egy szép tálat is készíthetünk, amely így a lakás dísze és egyben mesekellék is lehet. Ez a karácsonyi mese akár az esti lefekvés ceremóniájához is kapcsolódhat, azaz legyen pár hónapig az esti mese hetente párszor karácsonyi témájú, ünnepi hangulatú.
Karácsonyi mesejáték: a mesejáték a mesemondás továbbfejlesztése, amikor is a gyerekekkel együtt eljátszhatjuk a mesét. Sokkal több kellék ehhez sem szükséges, viszont mozgást viszünk a játékba. Itt is fontos, hogy a mesejáték vezetője (szülő, nagyszülő, stb.) a történetet gondolja végig, hiszen mozgást (mozdulatokat) is kell társítani a történethez. Például: A fáradt Mikulás (előadhatjuk, ahogy a Mikulás felöltözik, felhúzza csizmáját, kihordja az ajándékokat a nehéz zsákjával a hátán, és fáradtan hazatér, lábfürdőt vesz), vagy Hull a hó (táncos mozgás vattacsomókkal), Angyalok tánca (egy lepedőből, vagy hálóingből készült rögtönzött angyalruha, egy kartonból kivágott angyalszárny csodákat tesz). A mesejátékok egyes kellékeinek elkészítése is lehet közös karácsonyváró program a gyerekekkel.
Kézműveskedés: készíthetünk a gyerekkel karácsonyi üdvözlő lapokat, de akár adventi naptárat is. Ez lehet adventi naptár házilag, a szokásos apró édességgel, ajándékokkal, de akár egyéb ötletes adventi naptár is. Ha pedig több gyerek is van a családban, készíthetnek egy közös képet arról, mit szeretnének ajándékba kapni. Ehhez egy megfelelő méretű kartonra, ragasztóra és olyan újságból, katalógusból kivágott képekre van szükség, amelyen a gyerekek ajándékvágyai láthatók. Ez a kívánságlista kollázs a falra akasztva a szülőknek is segítség, ha a nagyszülő vagy keresztszülő megkérdezi, ki-mit szeretne kapni. Adventi naptár ötletek>>
Régi karácsonyok felidézése: ehhez csak régi fotókra, esetleg videókra van szükség. Ebbe a programba feltétlenül vonjuk be a nagyszülőket is. Egy közös teázás, sütemény falatozás közben idézzük fel a régi idők karácsonyát.
Közös dekorálás: a gyerekek szívesen vesznek részt a karácsonyi dekoráció, saját készítésű karácsonyi díszek megálmodásában és kivitelezésében. Hagyjunk nekik szabad teret és lehetőséget, és biztosítsuk a szükséges kellékeket akár egy közös kézműves délután keretében. Ez a program szintén történhet nagyszülők bevonásával, karácsonyi aprósütemények falatozásával egybekötve is.
Közös sütés: ne hagyjunk idén sem mindent az utolsó napokra. A karácsonyi aprósütemények már hetekkel a nagy nap előtt elkészíthetők, sőt, a karácsonyi teázáshoz már advent kezdetekor jó, ha elkészül egy-két fajta. Ebbe a sütésbe is vonjuk a be a gyerekeket, egyszerű sütemények, édességek készítésében, kekszek díszítésében nyugodtan közreműködhetnek. Karácsonyi sütemények gyerekekkel>>
Saját készítésű ajándékok: a nagyobb gyerekek örömmel lepik meg a szülőket, nagyszülőket, testvéreket saját készítésű karácsonyi ajándékokkal. Ilyen lehet például egy szépen dekorált, kitéphető lapokat tartalmazó kuponfüzet is, amely különböző ötletes ígéreteket tartalmaz a gyerek részéről a megajándékozott felé (pl. elviszem a kutyát sétálni, elmosogatok hetente egyszer, májusban mindig én viszem le a szemetet stb.) A kuponfüzettel akár az egész család kölcsönösen (természetesen egyénre szabottan) megajándékozhatja egymást. Ötletes, egyszerűen kivitelezhető, és leginkább pénzbe sem kerül az ajándék kivitelezése és végrehajtása. Ajándék lehet azonban még saját készítésű mécsestartó, dekorált gyertya, díszített karácsonyi égő, stb. Karácsonyi kézműveskedés gyerekekkel>>

Természetesen semmi akadálya annak, hogy a gyerekekkel látogatást tegyünk egy karácsonyi piacra, ahol egyéb érdekes programok is várhatnak rájuk, vagy megfelelő időjárási viszonyok mellett, azaz van hó, szánkózni, kirándulni menjünk a téli erdőbe. A meséket és mesejátékokat ezekre az élményekre is alapozhatjuk.

És még egy tipp! Nyújtsuk meg ezekkel a játékokkal a karácsonyi időszakot és hangulatot, és tartson legalább január végéig. Sok-sok kellemes élményben lesz részünk a gyerekkel, amelyekre valószínűleg inkább emlékezni fognak, mint egy-egy ajándékra.

Kép